На 28.07.2018, събота, в рамките на финалното заседание на международния архитектурен конкурс за Нов градски център на Велико Търново журито класира участниците в конкурса.

 

Журито излъчи избраните проекти измежду 62 проекта изготвени от проектанти от над 10 държави.

 

На първо място е класиран проект с № 1800, с автор CLAUDIO NARDI, от Италия, на второ място е проект с № 2685, с автор DIEGO TERNA, от Италия, на трето място е проект № 3200 с авторски екип на „Stephen George International Bulgaria“ ООД, България.

 

На класираният на първо място ще бъде предоставена възможност да изготви и последващ инвестиционен проект при реализирането на сградата

 

Журито излъчи и пет проекта, които да получат поощрителни награди. Това са:

 

Проект № 9177 с авторски колектив OVO Grąbczewscy Architekci от Полша, проект с № 2082 с авторски колектив ARENA SBASABE PALACIOS arquitectos от Испания, проект № 4134 с авторски колектив включващ от Мая Шопова, Дон Торманов и Борислав Ангелов, базиран в Канада, проект № 5877 с авторски колектив „Капс“ ООД, Турция и проект с № 3222 на „Имидж бюро“ ООД, България.

 

Победителят в конкурса – арх. Клаудио Нарди е ръководител на архитектурно бюро базирано във Флоренция, Италия, като характерно за дейността му е, че е иновативен проектант, който с дейността си разширява границите на архитектурата и дизайна. Кредо на ателието на арх. Нарди  е „Стремим се да създадем архитектура, която е глобална и местна, като същевременно остава уникална и изразителна. Разбираме, че за нашите клиенти тя трябва да бъде впечатляваща, но преди всичко ние желаем да постигаме резултати, които и ние и нашите клиенти ще могат да се гордеят и да оставят като наследство, което да бъде оценено от бъдещи поколения“.

 

Освен офиса си във Флоренция, арх Нарди развива дейност в студиа в Краков, Лондон, Хонг Конг, Истанбул и Ню Йорк, което дава отражение върху формирането му като творец.

Известен е с архитектурни проекти за широк спектър от клиенти и сгради, включително държавни, корпоративни, търговски, развлекателни и жилищни.

 

Сред последните му проекти са Музеят за съвременно изкуство (MOCAK) в Краков, построен около сградата на бившата фабрика Шиндлер, новата кметска сграда в Краков, Музея на корабостроителната индустрия (MUCA) в Монфалконе край Триест, централата на издателство "Мандрагора" Флоренция, централата на пристанищните власти в Марина ди Карара и Vertex Tower (офис сграда) в Аман, Йордания, както и много частни жилища в Дубай, Лондон, Мадрид, Ню Йорк, Парма, Рим и Тел Авив.

 

Интересен факт, е че арх. Нарди проектира за редица клиенти в областта на модната индустрия.

Може би неслучайно именно представители на италианската школа са сред първите отличени в конкурса т.к. Италия е страна, която е известна със своите представители във всички сфери на изкуството, вкл. Архитектурата. 2018 © Велико Търново: международен архитектурен конкурс. Всички права запазени.

20.07.2018